PERSEIDE 2018 Ediția a 26-a

Societatea Astronomică Română de Meteori organizează ediția a 26-a a Taberei de Astronomie PERSEIDE.
Tabara se va desfășura în două etape.

Prima parte cuprinde Școala de vară de meteori și astronomie generală și se va desfășura în perioada 31 iulie – 5 august la Runcu Stone, localitatea Runcu, jud. Dâmbovița

Programul școlii de vară include:
• Sesiuni și ateliere de lucru de inițiere în astronomie generală
• Folosirea hărții cerului și a planisferei

Inițierea în astronomia de meteori
• Instrumente astronomice
• Sesiuni practice, observarea cerului de noapte

Observații prin telescop

Expoziție de fotografie de meteori și bibliotecă de carte astronomică

Partea a doua include în perioada 8-15 august organizarea la Cabana Pârâul lui Blaga din Munții Cindrel a unei tabere de observare a maximului de activitate a curentului de meteori Perseide, cel mai faimos curent de meteori al anului.

 

Prima ediție a taberei Perseide a avut loc în anul 1993 la Târgoviște pe dealul situat lângă Mănăstirea Dealu, fiind prima tabără națională de astronomie din istoria României. Organizarea acestei tabere a adus România pe locul 1 în lume în promovarea mișcării de observare a meteorilor, loc consfințit la Conferința Mondială de Meteori din Franța din 1993. Ulterior, prin organizarea anuală a taberei, aceasta s-a transformat în cea mai amplă și complexă manifestare de gen pe plan european, ducând faima României în lume timp de 6 ediții, astfel încât la ediția a 7-a desfășurată în anul 1999, cu ocazia eclipsei totale de Soare, au participat peste 250 de astronomi amatori și profesioniști din toată lumea.

Tabăra includea în prima parte: școala astronomică de vară, concursul național de astronomie, test de absolvire a școlii de vară, sesiune de comunicări și referate, târg de instrumente astronomice, expoziție internațională de arte, fotografii și publicații astronomice, observații astronomice, programe culturale, festival de cosmopoezie și programe cu public. Partea a doua consta în organizarea unei rețele naționale de observare a maximului de activitate a curentului de meteori Perseide, datele obținute fiind folosite pentru reprezentarea României cu lucrări la conferința anuală a Organizației Internaționale de Meteori.

Din anul 2000 tabăra s-a mutat de la Târgoviște din cauza creșterii poluării luminoase, următoarele ediții fiind organizate în zone mai curate din județele Bacău și Covasna, apoi în zone montane din Făgăraș și Cindrel. În ultimii ani tabăra și-a mutat prima parte prin organizarea școlii de vară în localitatea Runcu din județul Dâmbovița unde încă mai există cer de noapte adecvat, neafectat de poluarea luminoasă, iar partea a doua are loc pe Valea Frumoasei în zona Parcului Natural din Munții Cindrel, la cabana Pârâul lui Blaga.

 

Valentin Grigore
tel: 0722829034
e-mail: sarm.ro@gmail.com

 

Recomanda articolul
  • gplus
  • pinterest

Despre autor

Vali Nitu

Vali Nitu

Doctor in management cu teza REENGINEERING IN MEDIA ROMÂNEASCĂ

Comentarii

Nu sunt comentarii. Adauga tu primul comentariu folosind formularul de mai jos.

Adauga un comentariu