Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui

Luni, 9 mai, va avea loc cel mai important eveniment astronomic al anului 2016, un eveniment astronomic destul de rar: tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui.

Tranziturile planetei Mercur se produc de 13 sau 14 ori pe secol. Tranziturile pot să se producă în luna mai sau în luna noiembrie. Ultimele două tranzituri ale lui Mercur au avut loc pe 7 mai 2003 și 8 noiembrie 2006, iar următoarele două se vor produce pe 11 noiembrie 2019 și 13 noiembrie 2032.

Primul tranzit al planetei Mercur a fost observat de către Pierre Gasendi pe 7 noiembrie 1631, iar prima campanie mondială de observare a tranzitului lui Mercur a fost organizată de Joseph-Nicola Delisle pe 5 noiembrie 1743.

Din Romania, tranzitul din 9 mai 2016 se va putea vedea începând cu ora 14:12 (ora de vară a României) când discul minuscul al planetei Mercur intră peste discul Soarelui în zona estică a discului solar, Soarele fiind în acel moment la altitudinea de 60°, pe cerul sudic. După doar 3 minute, la ora 14:15, Mercur intră în totalitate pe discul solar.

Maximul tranzitului se produce la ora 17:55 (București), în momentul în care distanța aparentă dintre centrul discului solar și centrul discului planetei Mercur este minimă. Soarele este în acest moment pe cerul vestic, la 26° altitudine, coborândîncet spre apus.

Planeta Mercur va tranzita discul solar timp de 7 ore si 30 minute, până la ora 21:42. Din România, tranzitul va putea fi văzut până în jurul orei 20:30 (București) când apune Soarele.

Evenimentul se poate vedea doar prin telescop, deoarece, spre deosebire de tranzitul planetei Venus, discul planetei Mercur este prea mic pentru a putea fi văzut cu ochiul liber. Telescopul va fi dotat cu filtru solar de protecție. Se poate face și proiecția imaginii pe un ecran.

Este absolut interzis să privim la Soare cu ochiul liber sau cu instrumente fără filtre astronomice speciale de protecție, deoarece se produce distrugerea ochiului și pierderea vederii!

Pentru a oferi posibilitatea publicului larg de a vedea acest eveniment, Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM va instala o lunetă (pentru proiecție) și un telescop dotat cu filtru de protecție (pentru vizare directă) pe platoul din Piața Tricolorului, începând cu ora 14 până la ora 18 când se va face deplasarea în zona lacului (fost al armatei) din zona Priseaca pentru a vedea apusul Soarelui cu tranzitul în derulare. Se va rămâne apoi în zonă pânăla ora 22 pentru observarea cerului de noapte.

Accesul publicului este gratuit!

 

Contact:

Valentin Grigore, tel. 0722 829 034, e-mail: vali.grigore@gmail.com

Recomanda articolul
  • gplus
  • pinterest

Despre autor

Vali Nitu

Vali Nitu

Doctor in management cu teza REENGINEERING IN MEDIA ROMÂNEASCĂ

Comentarii

Nu sunt comentarii. Adauga tu primul comentariu folosind formularul de mai jos.

Adauga un comentariu