Nicu Posta

„Cetatea Coziei” cucerită de montaniarzii dâmbovițeni

După multiple expediții în masivele dâmbovițene (Bucegi și Leaota) sau pe meleaguri străine (Grossglockner – Athos – Olimp), montaniarzii dâmbovițeni au petrecut un plăcut week-end de toamnă pe frumoasele cărări ale masivului Cozia, un masiv ce străjuiește intrarea Oltului în depresiunea Jiblea – Călimănești.

Deși are o altitudine relativ mică (vârful Cozia are doar 1668 m), baza lui se află la 300-400 metri, iar această mare diferență de nivel îi dă aspectul unei „cetăți” aparent inexpugnabile. În termeni geologici, muntele Cozia este un horst, adică o regiune a scoarţei terestre mărginită de falii, rămasă ridicată, după scufundarea regiunilor vecine.

Cei 8 montaniarzi, membri ai Asociației Chindia Jurasic Park și ai Asociației Ecologice Floare de Colț au plecat vineri la prima oră, s-au cazat la Călimănești și au pornit în prima etapă a expediției. Cu mașinile s-a mers până la Mânăstirea Turnu (altitudine 310 m), iar de acolo, prin superbe păduri combinate de fag, stejar, gorun sau mesteacăn, s-a urcat la Cascada Gardului, apoi la frumoasa Mânăstire Stânișoara (altitudine 720 m), un minunat monument de arhitectură bisericească ridicat la începutul secolului XX.

Programul zilei a doua, a fost adoptat după o mai atentă documentare la fața locului, luându-se decizia de a urca cu mașinile pe un drum forestier până la Mânăstirea Stânișoara, iar de acolo a început ascensiunea propriu-zisă prin pădurea colorată în arămii nuanțe de toamnă, pe Muchia Vlădesei și pe sub Muntele Durduc, trecând pe lângă locuri pline de legende locale (Colțul lui Damaschin – haiduc local, Înțeleptul, Crucea Ciobanului).

După 4 ore de ascensiune continuă, ieșirea sub vârful Ciuha Mică (1629 m) ne uimește prin albul Munților Făgăraș și Iezer-Păpușa, o lungă culme alternând cu vârfuri ascuțite sau șei domoale. Cazarea s-a făcut la cabana Cozia (altitudine 1573 m) acolo unde făcusem rezervare cu o săptămână înainte. După binemeritata pauză de masă, s-a mers pe  vârful Cozia (Ciuha Mare - 1668 m), un nod central al masivului, de unde s-a făcut clasicul tur de orizont și identificarea vârfurilor și a văilor ce le despart. Un mic grup a mers, înainte de apusul soarelui, spre impresionantele țancuri numite Colții Forafecii unde a reușit urcarea pe cel mai înalt turn.

După un somn odihnitor, într-o cameră încălzită cu lemne, trezirea a fost matinală, fiindcă ne propusesem alte obiective în acest masiv. Până la ora prânzului am mers la Poarta de Piatră (o uriașă arcadă deschisă într-un picior de munte) și pe Vârful Omul (1558 m), un important nod orohidrografic al crestei nord-vestice. Coborârea a fost planificată pe altă variantă decât urcarea, pe Muchia Turneanu,  Muntele Scorțaru și Curmătura „La Meliță” ajungându-se la apusul soarelui la mașinile lăsate lângă mânăstire.

După trei zile de „explorare” a masivului Cozia au fost cucerite noi vârfuri în cadrul TOP 61, iar simbolurile Municipiului Târgoviște şi ale României au fost din nou purtate la înălţime, de montaniarzii dâmbovițeni. Expediția în masivul Cozia a fost o etapă preliminară a viitoarei acțiuni ce se va desfășura în masivul Bucegi. Asociația Chindia Jurasic Park va organiza în perioada 18-20 noiembrie 2016 activităţile practice ale proiectului „Școală de educație montană”, pentru 40 de elevi din școli dâmbovițene, tabără care va fi derulată pe baza unei finanțări susținute de Primăria Târgoviște și se va desfășura la Complexul Hotelier Gâlma de pe Valea Ialomiței.

Nicolae Posta - Președinte

Asociaţia Chindia Jurasic Park

 

Recomanda articolul
  • gplus
  • pinterest

Despre autor

Vali Nitu

Vali Nitu

Doctor in management cu teza REENGINEERING IN MEDIA ROMÂNEASCĂ

CITESTE SI...

Comentarii

Nu sunt comentarii. Adauga tu primul comentariu folosind formularul de mai jos.

Adauga un comentariu